همشهری آنلاین، مریم باقرپور: اینجا محل اجرای «نمایشواره کوچههای بنیهاشم» در محله ستارخان است. این روزها در کنار شلوغیها و ترافیک خیابان ستارخان، در محدوده برجهای محله، نمای کاه گلی با نورهای رنگی و نخلهای خرما داخل آن جلوهگری میکند. از داخل صداهای زیادی به گوش میرسد. هر کسی به کاری مشغول است، یکی چوبها را برش میدهد و آن دیگری با چیدن آجرها روی هم سعی در آماده کردن دیوارهای اتاق را دارد. عدهای هم در گوشهای در حال تمرین هستند تا نمایششان به بهترین شکل اجرا شود. اینجا محل اجرای سیزدهمین نمایشواره «کوچههای بنیهاشم» است. نمایشوارهای که قرار است با حضور دهها بازیگر تا ۸ دی ماه برگزار شود.
خواندنیهای بیشتر را اینجا دنبال کنید
اعضا در حال آمادهسازی فضای نمایشواره کوچههای بنی هاشماجرای نمایش مردمی
نمایشواره کوچههای بنیهاشم را اعضای گروه فرهنگی «ریحانه النبی» تدارک دیدهاند. اعضای این گروه از دانشجو، بازاری، مهندس، پزشک، طلبه، بازیگر و ... تشکیل شده است. برای همین این روزها داخل ملکی که تا ماهها قبل رها شده بود، عده زیادی در حال فعالیت هستند تا هرچه زودتر فضا برای حضور شهروندان آماده شود. مسیر حرکت مردم مناسبسازی شده و اتاقها با گچ، سیمان و کاهگل و... شکل گرفتهاند و لوکیشن هاتا حدود زیادی آمادهاند. «علیرضا خوشرفتار» مدیر اجرایی و نویسنده نمایشواره هم مدام در حال تردد است. او میگوید: «گروه ریحانه النبی، تشکل مردمی است که بدون حمایت از هیچ نهاد و سازمانی این برنامه را تدارک میبیند. به همین دلیل زمان اجرا که میرسد اعضا خودشان را برای کمک میرسانند. برخی حضور فیزکی دارند و برخی در تدارک تجهیرات همراه هستند. البته مردم هم با کمکهای مالی گروه را تنها نگذاشته و از هزار تا میلیونها تومان کمک حالمان هستند.»
تصویری از نخستین روزهای آمادهسازی محل اجرای نمایشوارهتهیه مواد اولیه از اقصی نقاط کشور
با ورود به داخل محوطه گویا به گذشتههای دور باساختمانهای کاهگلی و دیوارهای آجری قدم میگذارید. جاییکه برای ایجادش نخلها را از جنوب ایران و کاهها و آجرها از قم و چوبهای قدیمی را هم از روستاهای دور و.... آوردهاند. یکی از اعضا که در حال پیگیری روند جانمایی وسایل است میگوید: «تهیه این امکانات سخت بود اما جذابیتهای خودش را برای بازدیدکننده و حتی ما دارد. چون ما میتوانستیم به جای نخلهای واقعی از تنه درخت و برگ استفاده کنیم اما نخلها را به اینجا آوردیم تا به واقعیت نزدیکتر باشد. یا آجرهای تهران و اراک ضخامت کمتری دارند اما آجرهای قم قطور است و زمانی که کاه گل رویشان ریخته میشود، بهتر به چشم میآیند. برای همین بهترینها را انتخاب کردهایم.»
بزرگترین تئاتر محیطی در ستارخان
هر یک از اتاقهای آماده شده، حامل روایتی از روزگار صدر اسلام تا قبرستان بقیع هستند. خوشرفتار که سابقه ۲۲ ساله در اجرای کارهای فرهنگی و هنری دارد، دراینباره میافزاید: «اینجا بزرگترین تئاتر محیطی کشور به اجرا گذاشته میشود. چون هر تئاتر و نمایشی در نهایت ۲ اجرا دارند اما اینجا هنرمندان هر شب حدود ۱۵ تا ۲۰ اجرا خواهند داشت. یعنی بازیگران شبی ۱۵ بار دیالوگهای خود را تکرار میکنند. یا مثلاً دری که در محل زندگی حضرت زهرا(س) قرار داده شده بر اساس سناریو هر شب ۱۵ بار شکسته و آتش میگیرد.»
نمایی از تمرین بازیگران۵ وادی کوچههای بنیهاشم
برای این اجراها، هنرمندان سخت مشغول تمرین هستند و صدایشان از میان دیوار اتاقها شنیده میشود. گویا قرار است بیش از ۵۰ هنرمند در این نمایشها مشارکت کنند. مدیر اجرایی برنامه دراینباره بیشتر توضیح میدهد: «بازیگران ما از همه گروههای سنی هستند و هر شب اجرای گروهی دارند. چون تعداد بازدیدکنندگان بالاست و برای سازماندهی آنها هر شب بازدیدکنندگان بین گروههای ۱۰۰ تا ۱۵۰ نفره تقسیم شده و وارد اتاقها یا همان وادیها شوند. سپس گروههای نمایش برایشان اجرای زنده دارند. در واقع ما ۵ لوکیشن داریم. بازدیدکنندهها در هر لوکیشن یک ربع توقف کرده، گروه اول که تمام شد و گروه دوم وارد و پس از یک ساعت تمام لوکیشنها پر از جمعیت میشود.»
انتظار برای استقبال
امسال سیزدهمین نمایشواره کوچههای بنیهاشم به محله ستارخان رسیده و سالهای قبل در محدودههایی مانند زیر پل سیدخندان، برج اسکان میرداماد، میدان امام حسین(ع)، خیابان شریعتی و میدان انقلاب اجرا داشتهاند. سال گذشته هم ساکنان محدوده میدان خراسان میزبان گروه بودهاند. خوشرفتار میگوید: «سال گذشته بیش از ۵۰ هزار نفر در برنامه حضور داشتند و امیدواریم که امسال با توجه به تبدیل کل برنامه به تئاتر تعداد بازدیدکنندگان در ستارخان بیشتر باشد. چون در طول نمایشواره جلوههای زیادی وجود دارد که افراد را جذب میکند.»
بازدید مدیران شهری(دودانگه شهردار ناحیه۳ منطقه۲) از روند اجرای کاربازدید مدیران برای حمایت
تا آمادهسازی کامل محل نمایشواره و حضور مردم زمان زیادی باقی نمانده و قرار است، این برنامه هر شب از ساعت ۱۷:۳۰ تا ۲۲ اجرا شود. برای همین تمام اعضا در تلاشند تا فضا را هرچه زودتر آماده شود. البته این روزها مسئولان بسیاری مانند معاون اجتماعی و فرهنگی شهردار تهران، شهردار منطقه۲ و... از محل آمادهسازی بازدید کردهاند. «محسن دودانگه» شهردار ناحیه۳ منطقه ۲ هم روزی نیست که به محل آمادهسازی لوکیشن کوچههای بنیهاشم سر نزند. او میگوید: «این گروه مردمی و تنها کمک ایجاد تسهیلات برای اجرای برنامه بهتر و در این میان قرار دادن ماشینآلات برای جابهجایی وسایل است اما شروع نمایشواره میتواند افراد زیادی را جذب این محدوده از پایتخت کند. چون اعضا روایتهای متفاوت از زندگی پیامبر و دخترشان دارند. روایتهایی که شاید توسط بسیاری از مداحان و روحانیان شنیده باشیم اما در اینجا با وجود صحنهها و نمایشهای در حال اجرا بهتر درکشان کنیم.»
تلاش شبانه روزی برای آمادهسازی محیطی اتاقهای که قرار است محل روایت یکی از رویدادهای تاریخی باشد کد خبر 727390منبع: hamshahrionline-727390